Menu Sluiten

Zorgmijdende cliënt

Een casemanager Dementie heeft een zorgmijdende cliënt. Deze persoon heeft geen betrokken familie. De casemanager had al erg veel gedaan maar de cliënt was haar twee dagen later al weer vergeten. Nadat deze persoon op zijn fiets in de spits de Rijksstraatweg op fietste, werd een Rechterlijke Machtiging aangevraagd voor een gedwongen opname. De rechter besluit dat nog niet alles is gedaan om de persoon thuis te laten blijven wonen.
In deze situatie heb ik de zorg voor een cliënt op me genomen. Deze cliënt voerde nog altijd in zijn woning zijn vak uit. De familie, de casemanager en ik waren bang dat de cliënt snel achteruit zou gaan als we hem zouden verhuizen.
Met veel geduld en dagelijkse bezoeken kwam ik steeds een stapje verder. Langzaam kwam er steeds meer professionele zorg voor deze cliënt en tegen onze verwachtingen in genoot hij van de mensen die hem kwamen ondersteunen.
Zoekend naar hoe de zorg zo betaalbaar mogelijk gehouden kon worden, hebben we het huis laten aanpassen zodat er 24-uurs-zorg kon komen, met respect voor het karakter van de cliënt en zijn huis. Wat een uitdaging was dat! Maar wat ben ik blij wanneer het lukt om op een verantwoorde manier iemand ook in de laatste levensfase ‘Blij thuis’ te laten blijven.